Uczelnia
Dla kandydata
Dla studenta
Kursy i szkolenia
Kontakt
Więcej
Priorytet III Szkolnictwo Wyższe dla gospodarki i rozwoju
Działania: 3.5 Kompleksowe programy szkół wyższych
Tytuł projektu: Wiedza, edukacja zintegrowany program rozwoju SWSM w Katowicach
Instytucja Pośrednicząca: Narodowe Centrum Badań i Rozwoju
Wartość projektu: 2 448 269,49 zł
Dofinansowanie: 2 374 451,49 zł
Podniesienie jakości kształcenia poprzez kompleksowe wsparcie SWSM w Katowicach i wzrost kompetencji min. 80% z 296 studentów Kosmetologii i Dietetyki I i II stopnia (276K, 20M), zwiększenie szans studentów SWSM na rynku pracy poprzez wsparcie świadczenia wysokiej jakości usług przez ABK SWSM, usprawnienie procesu zarządzania w SWSM poprzez wsparcie informatycznych narzędzi zarządzania, tworzenie otwartych zasobów edukacyjnych, zwiększenie kompetencji zarządczych kadr kierowniczych i administracyjnych (min. 14 pracowników uczelni, w tym 12K) do 31.12.2023 r.
W ramach projektu prowadzone będą następujące działania:
Wizyty studyjne w zakładach produkcyjnych (optymalizacja receptury kosmetycznej) oraz zadania praktyczne realizowane w ramach zespołów projektowych (Kosmetologia I stopnia: Wykorzystanie aparatury do oceny stopnia nawilżenia i elastyczności skóry po zastosowaniu serii zabiegów mezoterapii bezigłowej, Kosmetologia II stopnia: Wykorzystanie aparatury do oceny stanu skóry ud po zastosowaniu serii zabiegów radiofrekwencji).
Harmonogram:
Konkretne terminy poszczególnych form wsparcia będą publikowane na stronie www
W projekcie przewidziano warsztaty z tematów:
Wizyty studyjne w centrum leczenia otyłości oraz zadania praktyczne realizowane w ramach zespołów projektowych (Analiza żywnościowa metodą ELISA).
Harmonogram:
Konkretne terminy poszczególnych form wsparcia będą publikowane na stronie www.
Wspomaganie studentów w rozpoczęciu aktywności zawodowej na rynku pracy – w ramach projektu doradca zawodowy w okresie II’2019 do XII’2023 będzie prowadził indywidualne poradnictwo w formie spotkań ze studentami w zakresie rynku pracy i/lub przedsiębiorczości.
Zakup nowoczesnego systemu informatycznego do zarządzania uczelnią. Harmonogram: I’2019-XII’2023.
Działania podnoszące kompetencje pracowników administracyjnych i kadry zarządzającej uczelni.
W projekcie przewidziano szkolenia, na które zostaną skierowani przedstawiciele władz uczelni, kadra kierownicza i kadra administracyjna wg. zdiagnozowanego zapotrzebowania i wg. kwalifikacji. Lista pracowników zakwalifikowanych na szkolenia zostanie zatwierdzona przez Kanclerza.
Harmonogram: wszystkie szkolenia są zaplanowane na lata 2019 – 2023 r.
Przygotowanie zasobów edukacyjnych poprzez opracowanie i udostępnienie materiałów wspomagających proces dydaktyczny w formie elektronicznej dla kierunku Kosmetologia i Dietetyka studia I i II stopnia.
W ramach projektu zostaną opracowane i zamieszczone na platformie elektronicznej Moodle materiały dla 20% zajęć kształcenia ogólnego i zajęć podstawowych dla kierunku Kosmetologia i Dietetyka studia I i II stopnia, co ułatwi studentom, w tym z niepełnosprawnościami, dostęp do wiedzy.
Harmonogram: 2019 – 2023 r.
Udostępnienie oferty edukacyjnej na stronie internetowej w 3 różnych językach i dostosowanie do potrzeb osób niepełnosprawnych.
W ramach zadania zostaną przygotowane i zlecone tłumaczenia informacji znajdujących się na stronie głównej serwisu www uczelni na j.angielski, rosyjski i ukraiński.
Harmonogram: I’2019-XII’2023.
W ramach zadania zostaną przygotowane i zlecone tłumaczenia informacji znajdujących się na stronie głównej serwisu www uczelni na j.angielski, rosyjski i ukraiński.
Harmonogram: I’2019-XII’2023.
Zadanie 1. Podnoszenie kompetencji osób uczestniczących w edukacji na poziomie wyższym w obszarach kluczowych dla gospodarki i rozwoju kraju poprzez organizację i przeprowadzenie form wsparcia o charakterze warsztatowym, wyjazdów studyjnych, spotkań zespołów projektowych dla 168 studentów Kosmetologii I i II stopnia (Moduł 2). Harmonogram form wsparcia w projekcie.
Zadanie 2. Podnoszenie kompetencji osób uczestniczących w edukacji na poziomie wyższym w obszarach kluczowych dla gospodarki i rozwoju kraju poprzez organizację i przeprowadzenie form wsparcia o charakterze warsztatowym, wyjazdów studyjnych, spotkań zespołów projektowych dla 128 studentów Dietetyki I i II stopnia (Moduł 2).
Zadanie 3. Wsparcie świadczenia wysokiej jakości usług przez instytucje wspomagające studentów w rozpoczęciu aktywności zawodowej na rynku pracy (Moduł 4). Harmonogram form wsparcia w projekcie (terminy spotkań doradcy zawodowego ze studentami).
Zadanie 5. Działania podnoszące kompetencje pracowników administracyjnych i kadry zarządzającej uczelni. Harmonogram form wsparcia w projekcie.